söndagen den 27:e november 2011

Lingontårta

14-16 bitar
  • 225 gram pepparkakor
  • 100 gram smör
  • 10 gelatinblad
  • 500 gram lingon
  • 1 stor burk kondenserad mjölk (cirka 375 gram)
  • 5 dl matyoghurt
  1. Sätt ugen på 200 grader.
  2. Mixa pepparkakorna till fina smulor.
  3. Tärna smöret i små kuber och mixa ner det tillsammans med pepparkaks smulorna.
  4. Tryck ut smulorna i en form med avtagbar kant, cirka 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.
  5. Grädda botten mitt i ugnen i 8-10 minuter eller tills den har fått fin färg.
  6. Låt bottnen svalna.
  7. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter.
  8. Mixa lingonen med en mixerstav.
  9. Blanda lingonmoset med den kondenserade mjölken.
  10. Värm cirka 1 dl av lingonsmeten i en kastrull.
  11. Lyft upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur dem. Rör ner dem i den varma smeten.
  12. Blanda ner gelatinblandingen i resten av smeten.
  13. Rör ner yoghurten och häll ner smeten i formen.
  14. Låt tårtan stelan i kylen i 6 timmar.
Frisk och fräsh tårta med julsmak. Lossa tårtan från formen och lägg den på ett fat och garnera med ljus och pepparkakor.

1 kommentar: